Curs Valutar BNR+1% : 1 EUR = 4.7006 RON

Cos

0
Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

0

×

Creaza un Cont

Informatii de Profil

Date de Logare

sau Logare

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Intrebari frecvente

Ce trebuie sa iau in considerare la amplasarea serei?

Ideal, terenul ar fi bine sa fie plat. Sera sau solarul este bine a nu se instala pe panta din doua considerente: irigatiile ar fi inegal distribuite si, cel mai important, structura serei/solarului nu ar permite o slabire datorata asezarii in panta. Este important de luat in considerare proximitatea fata de sursele de curent sau de apa, accesul si drenajul pentru apele reziduale (de la irigatii folosite). Pentru productia in timpul iernii, este indicat sa aveti soare cel putin 6 ore pe zi. Verificati ca niciun obstacol sa nu obstructioneze accesul luminii, de exemplu apropierea de padure sau cladiri inalte.

Conteaza orientarea serei/solarului fata de punctele cardinale?

Cea mai buna amplasare este pe axa Nord-Sud, dar asta conteaza doar pentru serele mari industriale (>1 Ha) unde diferenta se materializeaza in sute de kilograme de recolta.

Am nevoie de autorizatie de constructie?

In functie de natura produsului (sera/solar) si suprafata acoperita, autoritătile locale din Romania pot cere sau nu autorizatie de constructie. Serele si solariile noastre sunt considerate structuri usoare demontabile cu fundatie pe cuzineti de beton pentru fiecare stalp/arc al serei/solarului.

Verifica cu autoritatile locale pe raza carora este inregistrat terenul care sunt actele sau autorizatiile de care ai nevoie. Sere Transilvania poate furniza pentru produsele comercializate planurile de constructie si toate desenele tehnice necesare.

Care este diferenta dintre o sera si un solar?

In principiu, solarul este o structura destinata horticulturii acoperita cu folie si neincalzita, in majoritatea cazurilor. De obicei, solarul este alcatuit dintr-un singur modul cu latimi variand intre 5 si 10m iar lungimile pot ajunge chiar si la 100m. Solariile, datorita formei tip tunel, nu prezinta un risc deosebit de prabusire din cauza zapezii. Solariile mai poarta denumirea si de sere reci.

O seră este o structura acoperita cu sticla sau folie alcatuita din mai multe module. Serele, in majoritatea lor, beneficiaza de un sistem de incalzire, fiind destinate productiei la scara industriala. Fiind structuri modulare, este indicat sa fie incalzite pe perioada iernii datorita riscului de supraincarcare si prabusire cauzate de zapada.

Care este inaltimea la jgheab pe care ar trebui sa o aleg?

Aceasta se stabileste in functie de tipul de plante pe care il cultivi si de tipul de cultura: in sol sau hidroponic. Daca sunt plante inalte, cum ar fi castravetii sau rosiile, care pot avea crestere nedeterminata, este bine sa alegeti o sera inalta cu inaltime la jgheab de 3,5-5m. Pentru plante joase, cum ar fi salata, ridichile sau patrunjelul, recomandam inaltimi de 2,35m. Daca nu se stie sigur si se doreste a se mixa diferite tipuri de culturi, recomandam 2,95m inaltime la jgheab.

Inainte de a comanda o sera este bine sa te consulti cu un tehnolog specializat in cultura pe care doresti sa o cultivi. In cazul culturilor hidroponice recomandam serele modulare inalte cu inaltime la jgheab de 3,5-5m.

Ce solutie de ventilare naturala a serei sau solarului sa aleg?

Serele sau solariile pot avea deschideri laterale sau superioare. Acestea se aleg in functie de latimea si lungimea serei si pot fi alese separat in parte sau amandoua deopotriva.

La un solar cu o lungime de pana la 30m, ventilarea pe capete (porti duble batante) poate fi o solutie suficienta. La lungimi mai mari se recomanda deschidere laterala prin roluire, obligatoriu. Pentru serele cu mai multe module este necesara deschiderea superioara pentru o ventilare eficienta in sezonul cald. Cateodata se recomanda combinarea acesteia cu deschidere laterala prin roluire, mai ales in cazul tomatelor.

Sticla sau folie?

Sticla are avantajul ca are o transparenta buna a luminii in timp. Trebuie doar curatata pentru a beneficia de acest avantaj. Din pacate, sticla fiind grea, structura unei sere de sticla este cu mult mai robusta si din aceasta cauza mai scumpa decat o structura pentru o sera cu folie.

Folia, pe langa o transparenta egala cu cea a sticlei, are avantajul ca nu se sparge la o grindina, fiind elastica (>500%). In plus, ea este mai rezistenta la incarcarile de zapada. Dezavantajul foliei este ca trebuie schimbata la 5-6 ani din cauza opacizarii treptate datorate depunerii de praf si datorita micro-zgarieturilor.

Avantajele serei acoperita cu sticla incep sa scada comparativ cu serele acoperite cu folie, in special datorita calitatilor foliei pentru horticultura. Folia a ajuns in ultimii ani sa aiba o transmisie a luminii egala cu cea a sticlei. Folia dubla cu strat de aer inclina clar balanta in favoarea serelor acoperite cu folie, datorita izolarii termice de pana la 5-7 grade Celsius oferita in plus fata de sticla. De asemenea, costul pe mp al foliei este de cateva ori mai mic decat cel al sticlei.

Care sunt avantajele foliei duble?

Avantajul termic – peretele gonflabil permite castiguri de temperatura la fel de bine in perioada rece ca si in perioada calda, diminuand astfel efectul de stres termic asupra culturii. In perioada rece peretele dublu poate salva aprox. +5/+7 grade Celsius fata de temperatura exterioara.

Avantajul luminii – peretele dublu, cu perna compacta de aer, favorizeaza difuziunea de lumina si are un coeficient de transmisie ridicat, 91%.

Avantajul mecanic – peretele dublu, prin perna de aer dintre cele doua folii diminueaza efectul de uzura mecanica datorata vantului si imbunatateste longevitatea foliei.

Practic aceste avantaje se traduc prin economii importante pentru cei ce incalzesc serele sau solariile (mii de euro la hectar la un singur sezon rece). Pentru cei ce nu incalzesc serele dar doresc sa aiba un start timpuriu in cultivarea plantelor folia dubla permite pur si simplu la prelungirea perioadei de cultivare ceea ce rezulta intr-o recolta mai bogata pe sezon.

Montajul este inclus in pret?

Montajul serei si al solarului nu este inclus. Sere Transilvania este fabrica industriala si se ocupa cu productia de sere si solarii. Montajul este asigurat de firme partenere.

Montajul solariilor este destul de simplu (conectari telescopice, prindere doar din suruburi si fara suduri) si majoritatea clientilor aleg sa isi monteze singuri solariile. Daca se doreste, putem oferi asistenta tehnica (cost orientativ de la 100 eur + TVA pe zi + transport + cheltuieli cazare si masa) sau montaj “la cheie” (cost orientativ de la 4-7 euro/mp in functie de distanta si suprafata).

Montajul serelor modulare este mult mai complex, mai ales daca sunt de luat in calcul sisteme de ecrane termice, deschideri superioare automatizate, sisteme de irigatii hidroponice etc. Aici se recomanda asistenta tehnica in cazul in care nu se doreste echipa de montaj profesionista. Montajul structurii are un cost orientativ de la 4 euro/mp, in functie de solutia tehnica, sistemele cu care este dotata sera, distanta si suprafata.

© S.C. Sere Transilvania S.A. Toate drepturile rezervate.